Hasznos információk!

szerviz szeged

Szárítógép használati tippek

Mosógép használati tippek

Szárítógép használati tippek:

szaritogepA mosás általában centrifugálással végződik, amelyet teregetés és szárítás követ. Meggyorsítja a szárítást, ha szárítógépet használunk. A hatékony és energiatakarékos szárításhoz néhány szárítógép használati tipp hasznos lehet.. A szárítógépnek sok előnye, de hátránya is van, ezért mielőtt szárítógép vásárlása mellett döntünk, érdemes végiggondolni, valóban szükségünk van-e a gépre. A szárítógép tagadhatalanul sok energiát fogyaszt, továbbá gyakran emlegetett, de egyben vitatott érv, hogy nem kíméli – a pénztárcánk mellett – a ruhákat sem. A legolcsóbb és nem mellékesen környezetkímélő megoldás a szárításra a teregetés és levegőn történő szárítás, amely azonban sokak számára nem praktikus, hiszen helyigényes és gyakran hosszadalmas is. Szárítógép mellett szóló szempontok elsősorban:

- A szárítógép használatával részben, illetve teljesen elkerülhető a ruhaszárítón történő szárítás, amely célra nem minden lakásban van elegendő hely („útban van” a ruhaszárító).

- Különösen nagyobb létszámú, gyerekes családok esetében lehet szempont a mielőbbi száradás a mosási folyamat felgyorsítása érdekében (amíg a ruhaszárítón száradó ruha van, nem lehet újabb adagot mosni).

- Vannak olyan textíliák (pl. törölköző), amelyek relatív hosszú száradási ideje elkerülhető szárítógép használatával.

- Hűvösebb és nyirkos időszakok, illetve időjárási körülmények meghosszabbítják a levegőn (szabadban) történő száradást.

- Mosás után a ruhában visszamaradó mikroszemcsés anyagokat is eltávolíthatjuk szárítógépes szárítás révén, a ruhák puhábbak lesznek.

szerviz szeged Szárítógép használatához szükséges:

- Tudjuk megfelelően használni a szárítógépet és a programokat. A használati utasítás és a programtáblázat legyen kéznél, az előírásokat tartsuk be.

- A ruha legyen szárítógépben szárítható. A legtöbb ruha szárítható szárítógépben, de feltétlenül ellenőrizzük a ruhacímkén, és ha igen, milyen hőfokon. Szimbólum: kocka, benne egy kör. A pontok száma a hőfokot jelzi. Bizonyos textíliákat (géptípustól függően) nem javasolt szárítógépbe tenni, pl. selyem, szintetikus függönyök . Ha bizonytalanok vagyunk, válasszunk inkább gyengébb, mint túl erős programot.

Hazánkban jellemzően légkondenzációs szárítógépeket használnak a háztartások. A szárítógépek egyik közismert hátránya, hogy nagy energiafogyasztók. Környezetkímélő és energiatakarékos használathoz érdemes ügyelni a következőkre:

- A ruhát alaposan centrifugázzuk ki szárítás előtt. Magasabb fordulatszámú centrifugálás csökkenti a ruhában lévő víz mennyiségét, és ezáltal lerövidül a szárítási idő és csökken az energiafogyasztás.

- Használjuk ki a töltőmennyiséget optimálisan, de ne töltsük túl a gépet, azzal meghosszabbítjuk a szárítási időt.

- A szárítógép legyen jól szellőző helyen, illetve szárítás közben nyissuk ki lehetőség szerint az ablakot, ajtót.

- Tisztítsuk ki a szűrőt minden használat után.

- Automatikus nedvességérzékelővel ellátott gépet használjunk, amely kikapcsol, amikor a ruhák megszáradtak.

- Használjuk ki optimálisan gép nyújtotta „takarékos” és kímélő programokat (rövid, kímélő, vasalásszáraz, stb.). Ezzel ruháinkat is óvjuk.

További hasznos tippek szárítógéphez:

- Ha kondenzációs gépünk van, a kondenzációs vizet szűrjük le, vasalóban használhatjuk.

- A megfelelő szárítási eredmény érdekében szortírozzuk a ruhákat szárítás előtt textília és programigény szerint (ez alapvetően a mosási szortírozás révén már úgyis adott).

- Cipzárt, kapcsokat, zsinórokat stb. zárjuk, illetve kössük össze szárítás előtt.

- Kényes ruhát ne szárítsunk túl sokáig, mert gyűrött (és szinte vasalhatatlan) lesz.

- A szárítás után vegyük ki mielőbb a ruhát a szárítógépből.

- Gyakran elegendő a szárítási folyamat meggyorsításához, ha a ruhát csak „előszárítjuk” a gépben. Ezzel időt és energiát is spórolunk. A teljes száradás ezután történhet a levegőn vagy szabadban, ehhez a ruhát akasszuk vállfára vagy ruhaszárítóra. Ezzel a módszerrel bizonyos ruhaneműk esetében vasalás sem szükséges.

szerviz szeged

Mosógép használati tippek

- Használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét!

- Ne mossunk fél adag ruhát, mert közel ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése - hacsak nincs résztöltetes program.

- A mosógépek fűtőszálai is vízkövesednek, amely megnöveli a gép áramfogyasztását.

- A vízkövet eltávolíthatjuk ecetes, citromsavas öblítéssel, vagy az olcsón beszerezhető mosószóda használatával.

szerviz szeged


Munkácsi Mihály

+36-30-465-9477

szerviz@munkacsiszerviz.hu